BalancePoint Acupunctuur-soep-recepten-voor-hete-zomer

Koken met BalancePoint Acupunctuur: lekkere soepgerechten voor de zomer

Voor de aankomende dagen wordt extreme hitte voorspeld. In mijn vorige blog heb ik aangegeven wat de zomer betekent in de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) met tips voor een fijne zomer en ook dat acupunctuur en kruiden erbij kunnen helpen. In deze blog heb ik twee makkelijke recepten om de hitte van de aankomende dagen tegen te gaan. Dus echt koken met BalancePoint Acupunctuur!

Ik heb allereerst gekozen voor een traditionele soep dat veel gedronken wordt in Azië tijdens de hete dagen. Daarnaast is het persoonlijk ook een van mijn favoriete dorstlesser in de zomer. Mijn moeder kookte dit veel als het heel warm werd (en eigenlijk kookt ze dit nog steeds met de warme dagen). Mocht het eerste recept iets te avontuurlijk zijn, heb ik ook een recept voor een soep met bekende ingrediënten die ook een goede werking hebben voor de hete dagen.

Recept 1: Soep van Mung bonen

Zoals aangegeven een van mijn favoriet en het is heel simpel te maken. Wel moet er een tripje naar de toko gemaakt worden om Mung bonen te halen. Het is onder andere hier vinden. De Albert Heijn heeft ze trouwens ook bij de peulvruchten. Deze soep wordt in China veel gegeten tijdens de hete zomers. Dat is niet zomaar! Mung bonen staan bekend om hun verkoelende energetische werking. Naast het verkoelen kennen Mung bonen de volgende eigenschappen volgens TCG: hitte toxines verdrijven, heeft een positief effect op het watermetabolisme in het lichaam en voert overtollig water af.

Daarnaast bevatten de Mung bonen veel proteïnes en vitamines. Tevens hebben ze een antioxiderende werking heeft. En met de proteïnes is deze ook goed voor de cholesterol doordat deze een invloed hebben op de lipiden-metabolisme. Als laatste voordeel, bevat de Mung bonen veel vezels en heeft deze ook een goede werking op het verteringsstelsel. Al met al zijn Mung bonen heel gezond. De soep wordt gemaakt met slechts 3 ingrediënten:

 • 1 kopje Mung bonen (ik gebruik zelf deze kopjes)
 • 8-12 koppen water (afhankelijk van hoe dik de soep moet worden, ik persoonlijk houd van een dikkere structuur, dus gebruik ik minder water).
 • Suiker, de hoeveelheid suiker hangt af van de persoonlijke voorkeur. Dus veel proeven tijdens het koken!

De instructies voor de soep:

 • Was de bonen en laat ze dan ongeveer 2 uur in het water weken. Dit zorgt ervoor dat de Mung bonen makkelijker zacht gekookt kunnen worden.
 • Na het weken, kunnen de bonen samen met het water in een pan en breng het aan de kook op groot vuur. Zodra het aan de kook is, ga dan over op laag vuur en kook net zo lang tot de bonen opengaan en het water iets troebeler wordt.
 • Voeg suiker toe en laat het nog ongeveer 5 minuten koken.
 • Deze soep wordt koud geconsumeerd. Nadat het van het vuur is, laat deze dan ook afkoelen. Zodra het afgekoeld is, is het klaar om opgedronken te worden. Het is eigenlijk nog lekkerder om deze soep een dag van te voren te maken en na het afkoelen in de koelkast te zetten.

Deze Mung bonen soep is ook heel geschikt voor kinderen omdat het zoet smaakt.

Recept 2: Koude soep van yoghurt met komkommer en dille

Komkommer staat in de TCG om de verkoelende werking, net als yoghurt. Deze twee koelen ons ook heel goed tijdens hete dagen. Om de werking van de vertering goed te houden, worden dille, knoflook en zwarte peper aan de soep toegevoegd. Dille die heeft een goede werking op de maag volgens TCG en knoflook en zwarte pepper hebben een verwarmende effect. Deze combinatie van de ingrediënten zullen ervoor zorgen dat ondanks dat het een koud gerecht is, het verteringsstelsel niet laat stagneren. Zoals vaak aangegeven, de maag en milt houden niet van te veel koude voeding. Door slim met ingrediënten om te gaan, kan er daar rekening mee gehouden worden.

Ook dit is een makkelijk recept en snel gemaakt. De benodigdheden:

 • 1 grote komkommer: dun gesneden in halve maantjes
 • 3 theelepels dille: vers en fijngesneden
 • 2 koppen Grieks yoghurt
 • 2 koppen water
 • 2 theelepels extra vierge olijfolie
 • 1-2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
 • zwarte peper en zout naar behoefte
 • beetje citroensap

Instructies:

Doe behalve het water de rest van de ingrediënten in een grote kom. Het water kan beetje bij beetje in de soep geschonken worden tot dat de gewenste structuur bereikt is. Ook hier hangt dit af van persoonlijk voorkeur. De soep kan geserveerd worden.

Zelf doe ik liever de ingrediënten in de blender en laten blenden. Houd een beetje van de komkommer achter de hand voor garnering. Ook hier raad ik aan het water als het laatst beetje bij beetje bij te doen afhankelijk van hoe dik de soep moet worden. Dan kan de soep gegarneerd worden met de komkommer en geserveerd worden.

Ik hoop dat jullie net zoveel van de gerechten genieten zoals hier bij ons thuis. Ik verwijs nogmaals graag naar mijn vorige blog om de tips voor een fijne zomer nog door te nemen. Nogmaals een fijne zomer en hopelijk kan (ondanks de hitte) genoten worden van het warme weer.

Zijn er vragen naar aanleiding van het bovenstaande of mijn andere blogs of direct een afspraak maken? Dat kan hier. Hopelijk tot ziens bij BalancePoint Acupunctuur – uw acupuncturist in Haarlem en omgeving!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.