BalancePoint Acupunctuur-fijne zomer

BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne zomer

De zomer is vanaf vandaag officieel begonnen! Dat betekent langere en warmere dagen. Lekker buiten zijn. Wat betekent dit in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) en waar moet er op gelet worden? Hoe kan acupunctuur of kruiden helpen? In deze blog besteden wij de aandacht aan hoe we een fijne zomer tegemoet kunnen gaan.

Om te begrijpen wat de seizoenen betekenen voor de traditionele Chinese geneeskunde moet er een kleine stap uitgeweken worden naar een van de pijlers van de TCG. Een van de belangrijkste theorieën achter de traditionele Chinese geneeskunde is de leer van de vijf elementen. De vijf elementen zijn:

 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal
 • Water

De vijf elementen theorie geeft de kwaliteit van de vitale energie, de Qi, aan. Daarnaast staan elementen niet los van elkaar, maar hebben deze verschillende relaties met elkaar. Zo kunnen ze in elkaar overgaan of elkaar onder controle houden. Uiteindelijk kan alles in onze wereld ingedeeld worden naar deze vijf elementen. Bij elke element hoort een kleur, seizoen, emotie, orgaan, lichaamsweefsel, smaak, geur en zelfs levensfasen. 

Terugkomend op de zomer. Ook dit seizoen valt onder een element. Wellicht is het geen verrassing, maar de zomer valt onder het vuurelement. Het vuurelement is intens, dynamisch, warm en kent veel beweging. Dat klinkt net als de zomer. Vanaf nu gaat de temperatuur omhoog, alles en iedereen is meer in beweging. Daarnaast is de Qi aan het groeien en is alles in expansie. Dit is bijvoorbeeld te zien terug te zien dat bomen, planten en bloemen in volle bloei gaat en uitzet. Daarnaast is er vaak ook een gevoel van blijdschap. 

Hierboven genoemde kunnen wij ook in onszelf terugvinden. In de zomer hebben wij het ook warmer, gaat onze energie omhoog, ook voelen wij ons blijer en zijn we ook vaker buiten. 

Als een persoon goed met het seizoen mee kan komen en een evenwichtig vuurelement heeft, dan zal hij/zij geen klachten ervaren. Zij zullen zich goed voelen, goed kunnen slapen en ook uitgerust wakker worden. Dit zal voor echte blijdschap en voldoening zorgen. 

Kan iemand de transitie niet goed maken dan de zomer zal het vuurelement balans zijn. Er is sprake van een disbalans en zal degene te sterke of juist een te zwakke vuurelement hebben. Uiteindelijk zal dit tot klachten leiden. Voorbeelden van klachten bij een te sterk vuurelement zijn:

 • Onrustig gevoel;
 • Opvliegers;
 • Slechte slaap;
 • Slecht ruikende adem;
 • Ontlasting met veel geur.

Voorbeelden van klachten bij een te zwak vuurelement:

 • Onrustig gevoel;
 • Kouwelijk gevoel;
 • Neerslachtig gevoel of zelfs uitgeblust gevoel;
 • Slechte slaap;
 • Hartkloppingen.

Gelukkig kunnen deze klachten goed verholpen worden met acupunctuur en kruiden. BalancePoint Acupunctuur kan hieraan bijdragen en ervoor zorgen dat u goed de zomer doorkomt. Ook hier wordt naar de oorzaak van de disbalans gezocht en behandeld. Omdat elk persoon anders is, zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Tevens kijkt Fang ook mee naar uw lifestyle en dieet om het proces van genezing te versnellen. 

Maar……….. wist u dat u zelf ook iets kunt doen? Namelijk door middel van lifestyle en voeding om synchroon te zijn met de seizoenen. Hieronder volgen enkele tips van Fang voor een gezonde zomer:

 • Sta vroeg op en geniet van de zon en het zomerseizoen. De dagen zijn immers lang en geniet zoveel mogelijk van de zomerse energie. Ga ook op ontdekking uit en op zoek naar nieuwe ervaringen;
 • Probeer meer te bewegen tijdens de zomer met een focus op cardio. Het vuurelement is niet alleen aan de zomer gerelateerd maar ook aan het orgaan hart. Zorg daarom tijdens de zomer voor een goede gezondheid van het hart. Maar luister hierbij goed naar het lichaam en put het lichaam niet uit;
 • Omdat we meer actief zijn gedurende de dag, is het belangrijk om voldoende te slapen en goed uitgerust te zijn.
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Het wordt warmer en doordat we meer actief zijn verliezen we meer vocht. Hydratatie is heel belangrijk in dit geval;
 • Eet volgens het seizoen. Tijdens de warmere maanden, wordt aangeraden om lichtere maaltijden en ook verkoelende producten te nuttigen. Dit voorkomt dat ons lichaam te veel hitte opnemen. Een andere functie is dat deze voedingsmiddelen ook het lichaam hydrateren. Tips voor een goede voeding tijdens de zomerperiode zijn:
  • Eet met mate rauwe fruit en groente. Denkt u hierbij aan verkoelende producten als komkommer, aardbeien, groente met groene bladeren, salades, sinaasappelen, watermeloenen, mungbonen, paksoi, Cantaloupe. Normaliter worden rauwe en koude producten niet aangeraden door een TCG therapeut. Dit omdat rauwe en koude producten minder goed verteerd kunnen worden. Maar omdat de Qi gedurende zomer sterk is onder het vuurelement, kunnen we rauwe en koude voedingsmiddelen wel verteren. De nadruk ligt hierbij wel op dat het met mate ingenomen wordt en overconsumptie van wordt afgeraden. Merkt u dat u deze voedingsmiddelen niet goed kunt verteren of heeft u last van een opgeblazen gevoel bij het eten van deze producten? Probeer dan minder hiervan in te nemen;
  • Bittere voedingsmiddelen met mate innemen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de bittere smaak geassocieerd met het vuurelement en het zomerseizoen. Deze horen dus helemaal thuis in het zomerseizoen. Daarnaast koelen bittere voedingsmiddelen ook. Ideaal om het lichaam te koelen. Voorbeelden zijn peterselie, boerenkool (voor in de salade), selderij, asperges. Ook hier geldt weer met mate en niet te veel;
  • Verschillende soorten theeën kunnen helpen om de hitte te verwijderen uit het lichaam en daarnaast is het ook een goede manier om gehydrateerd te blijven. Groene thee, witte thee, munt thee, chrysanten thee zijn goede voorbeelden om deze in het dagelijkse dieet toe te voegen;
  • Vermijd eten die een optimale vertering in de weg kunnen zitten. Denk hierbij aan: vettig, gefrituurd eten, eten/drinken met veel suiker of zuivelproducten. Dus helaas niet teveel ijsjes of suikerhoudende drankjes 😉 ;
  • Omdat het in de zomer al warm is, wordt ook aangeraden om te matigen met gekruid eten, alcohol en koffie omdat deze meer hitte creëren in plaats van afkoelen.

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of wilt u direct een afspraak inplannen bij BalancePoint Acupunctuur- uw acupuncturist in Haarlem en omgeving? Neem dan contact met Fang op. Voor nu wenst BalancePoint Acupunctuur u een fijne zomer toe.

2 thoughts on “BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne zomer”

 1. Pingback: Tips van BalancePoint Acupunctuur voor een fijne herfst 2022

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.