De herfst van 2023 is officieel begonnen. BalancePoint Acupunctuur heeft tips!

BalancePoint Acupunctuur geeft 8 tips voor de herfst

Vanaf vandaag is de herfst begonnen. Een prachtig seizoen, waarin de natuur een magische transformatie ondergaat. De bladeren veranderen van groen naar schitterende tinten rood, geel en oranje. De lucht wordt koeler en helderder. Dit seizoen nodigt ons uit om te genieten van lange wandelingen in het bos, knusse avonden bij het haardvuur en heerlijke herfstgerechten. Lees hier in onze eerdere blog meer over de betekenis van de herfst en hieronder enkele tips van ons en hoe acupunctuur en kruiden kunnen helpen.

De Herfst en TCG – een korte samenvatting

Volgens de principes van de TCG is de herfst een overgangsperiode die geassocieerd wordt met het Metalen element. Elk seizoen heeft een specifieke energie en invloed op ons lichaam en onze geest. In de herfst komt de energie naar binnen en bereiden we ons voor op de koude wintermaanden.

De herfst wordt geassocieerd met de volgende elementen in de TCM:

  • Orgaan: De Longen en de Dikke Darm
  • Emotie: Verdriet en Loslaten
  • Smaak: Scherp

Laten we eens dieper ingaan op hoe je dit seizoen in lijn met de TCM-principes kunt omarmen om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Hieronder 8 tips:

1. Voed je longen en dikke darm

In de TCM zijn de longen en de dikke darm de organen die in de herfst centraal staan. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die deze organen ondersteunen. Voor de longen kunnen we denken aan:

  • Voedingsmiddelen met scherpe smaken, zoals gember, radijs en knoflook, kunnen de longen versterken en je immuunsysteem een boost geven.
  • Om de longen tegen droogte van herfst seizoen tegen te gaan zijn voedingsmiddelen die hydrateren een goede aanvulling. Denk hierbij aan peren, appels, kaki’s, honing
  • Wortelgroenten, peulen, koolsoorten zijn goed voor de verteringsstelsel en voeden de dikke darm.
  • Vezelrijk voedsel en voldoende hydratatie zijn essentieel om je dikke darm gezond te houden.
  • De kleur van dit seizoen is wit. Alle witte voedingsmiddelingen voeden volgens de Chinese Geneeskunde de long en darmen. Denk aan paddestoelen, daikon radijs, Chinese yam, lotuswortel.

De Longen staan bekend als het “meesterorgaan van de Qi” en spelen een cruciale rol in je ademhaling. Diepe ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen om je longen te versterken en je geest te kalmeren.

2. Bescherm je Huid

Terwijl de lucht droger wordt, kan je huid gevoelig worden voor uitdroging. Gebruik vochtinbrengende crèmes om je huid gehydrateerd te houden. TCM beveelt aan om voedsel te eten dat je Yin-niveau (het koelende, vochtige aspect van je lichaam) versterkt, zoals komkommer, peer en tofu.

3. Pas op voor Wind

Volgens Chinese geneeskunde kan de wind in de herfst kwalen veroorzaken. Kleed je daarom warm en draag een sjaal om je nek te beschermen tegen koude windvlagen. Wind-gerelateerde ziekten worden vaak geassocieerd met verkoudheid en griep, dus blijf warm en vermijd tocht.

4. Loslaten en Opruimen

Dit seizoen is een tijd van loslaten, zowel fysiek als mentaal. Dit is het perfecte seizoen om je huis op te ruimen en dingen weg te doen die je niet langer nodig hebt. Op dezelfde manier kan het nuttig zijn om oude emotionele bagage los te laten en ruimte te maken voor nieuwe ervaringen.

5. Yin Yoga en Meditatie

Deze tijden zijn het begin van een Yin-tijd, wat betekent dat het tijd is om te vertragen en te reflecteren. Yin yoga en meditatie kunnen je helpen in contact te komen met je innerlijke rust en balans. Deze praktijken bevorderen ontspanning en helpen je om je voor te bereiden op de koude, stille wintermaanden.

6. Eet Seizoensgebonden Voedsel

Chinese geneeskunde benadrukt het belang van seizoensgebonden eten. Kies voedsel dat lokaal en in het seizoen is. Pompoen, appels, wortelen en paddenstoelen zijn enkele van de heerlijke herfstopties die je kunt proberen. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft tijdens de herfst. Tevens is de herfst ook het seizoen om warmer te eten. Soepen en stoofpotten zijn ideaal in dit seizoen.

7. Blijf Hydrateren

Ondanks dat het minder warm is dan in de zomer, is hydratatie nog steeds cruciaal. De drogere lucht kan vocht aan je huid onttrekken, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Naast water, kun je ook denken aan verschillende theeën die naast het hydrateren ook de vertering te ondersteunen, zoals gember thee, Oolong thee.

8. Regelmatige Acupunctuursessies

Veel mensen kiezen ervoor om regelmatig acupunctuursessies te ondergaan, vooral tijdens seizoensveranderingen. Bij seizoensveranderingen kunnen disbalans optreden. Acupunctuur kan je helpen om je lichaam in balans te brengen en eventuele onevenwichtigheden aan te pakken die kunnen optreden wanneer de seizoenen veranderen. Tevens kunnen kruiden ook ingezet worden om disbalans tegen te gaan.

Conclusie

De herfst is een tijd van transformatie en voorbereiding. Met de juiste zorg en aandacht kun je gezond en in balans blijven terwijl de bladeren vallen. Door de principes van de Chinese geneeskunde te volgen en je aan te passen aan de veranderingen in het seizoen, kun je optimaal profiteren van de schoonheid en energie van de herfst. Geniet van dit prachtige seizoen en blijf gezond!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.