BalancePoint Acupunctuur-fijne herfst

BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne herfst

Nog even dan is het alweer herfst! Volgens de westerse kalender begint deze op 21 september en volgens de Chinese kalender begint de herfst paar dagen later namelijk op 23 september. Dat betekent dat het temperatuur langzaam weer gaan daalt, de kleuren van de bladeren gaan verkleuren en dat het tijd is om iets rustiger aan te doen. Bij een zekere koffieketen zie ik dat de pumpkin spice latte weer terug is. De late zomer is langzaam aan het overgaan naar de herfst. Wat betekent dit in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) en waar moet er op gelet worden? Hoe kunnen acupunctuur of kruiden helpen? In deze blog zal er aandacht besteed worden aan hoe we gezond de herfst doorkomen.

Zoals in een eerdere blog aangegeven, zijn de seizoenen volgens de traditionele Chinese geneeskunde verbonden aan een element van de vijf elementen. De herfst is verbonden aan het metaalelement. Het metaalelement staat voor organiseren, orde, communicatie, grenzen vaststellen en beschermen. De energie is wat rustiger om voor te bereiden op de winter.

Het is een goed moment om bijvoorbeeld werk wat in de lente en zomer is begonnen af te maken en de vruchten ervan te plukken. Het is een goed moment om te starten met projecten/werk binnenshuis. Ook is het een goed moment van loslaten. Niet alleen geestelijk maar ook fysiek. Geestelijk laten we zaken los waar we te lang aan vast hebben gehouden. Fysiek is het loslaten van spullen die wij niet meer gebruiken. Zo kunnen we plaats maken voor nieuwe ervaringen en/of nieuwe spullen die wij nodig hebben.

We komen net uit de zomer. De zomer is verbonden aan het vuurelement. Daarmee stond de zomer in het teken van langere dagen, meer buiten zijn, veel beweging, groei en expansie. De herfst daarentegen staat meer in het teken van rustiger aan doen, meer binnenhuis zijn en beginnen met voorbereiden op de winter. De Qi van het metaalelement is dan ook meer naar binnenkeren en samenballen. De dagen worden ook langzaam korter. Het is dus een goed moment om weer te focussen op het interne van ons lichaam en met onze geest te reflecteren op het leven.

De transitie van de herfst naar de zomer is een hele lastige omdat de Qi in ons lichaam gedurende deze transitie het meest instabiel is. We gaan namelijk van een hele bewegelijke, dynamische en naar buiten kerende energie naar een rustiger, samenballende en naar binnen kerende energie. Indien men niet goed de transitie kan maken van de zomer naar de herfst, zullen er klachten ontstaan. Typische klachten zijn snel verkouden worden, hoesten, allergische reactie, moeite hebben met het loslaten, buitensporig veel verdriet, chronische constipatie.

De herfst is niet alleen verbonden aan het metaalelement. Elk element kent ook verbonden organen. Voor het metaalelement zijn dat de longen en de dikke darm. De longen zijn heel nauw verbonden aan ons immuunsysteem omdat deze een nauwe band met de buitenwereld heeft. Een disbalans daar zal dus daarom zorgen dat de longen vatbaarder zijn voor externe pathogenen en dit kan leiden tot verkoudheidsklachten, allergische klachten, hoesten, sinsusklachten etc.

De dikke darm is verantwoordelijk voor het uitscheiden van alles wat wij in het lichaam niet nodig hebben. Geestelijk staat het ook voor het loslaten van onze emotionele “afval”. Vandaar als de dikke darm uit balans is dat wij constipatie krijgen en ook emotioneel moeite hebben met het loslaten.

Bij het ontstaan van klachten kunnen kruiden en acupunctuur goed helpen. BalancePoint Acupunctuur kan hieraan bijdragen en ervoor zorgen dat u goed met de herfst meekomt. Ook hier wordt naar de oorzaak van de disbalans gezocht en behandeld. Omdat elk persoon anders is, zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden. Tevens kijkt ik (Fang) ook mee naar uw lifestyle en dieet om het proces van genezing te versnellen. 

Maar…….voorkomen is beter dan genezen. U kunt zelf ook een en ander doen om in harmonie met de herfst te zijn en ook de longen en de dikke darm te ondersteunen. Hieronder geef ik een aantal tips om de transitie van de zomer naar de herfst te maken en ook hoe wij in harmonie met de herfst kunnen leven:

 • Geef over aan uw gevoelens om ze daarna goed los te kunnen laten. Vind een goede manier om de gevoelens los te laten, zoals bijvoorbeeld door te wandelen.
 • De dikke darm is een orgaan voor het loslaten. Daarom is het goed om te bekijken of de ontlasting goed is en dat de darmen optimaal werken. Hierdoor kan al het onnodig uit het lichaam gescheiden worden. Dit zorgt niet alleen een ontlasting van fysieke uitscheiding maar ook een geestelijke uitscheiding.
 • Zorg voor voldoende slaap om zo goed tot rust te kunnen komen. Dit is in overeenstemming met de aankomende rustigere periode. Een goed uitgerust lichaam zorgt daarnaast ook voor een kalme geest en emotionele stabiliteit. Sta ook vroeg op. De long en de dikke darm meridiaan zijn het actiefst van 5 tot 9 uur in de ochtend.
 • Doe rustiger aan op de dag. Dit kan door bijvoorbeeld rustiger te sporten (bijvoorbeeld Qi Gong, yoga in plaats van HIIT), maar ook minder zaken op één dag te plannen en eerder naar bed gaan.
 • Doe ademhalingsoefeningen om te de longen te versterken. Daarmee samenhangend, zorg voor een diepe ademhaling. Het klinkt simpel, maar velen van ons ademen te hoog en hebben geen buikademhaling. Door goed diep te ademen worden de longen versterkt. Een oefening die u kunt doen is door de neus in te ademen tot diep in de buik. Wanneer de longen helemaal gevuld zijn, dan houd u een paar tellen de adem in. Daarna ademt u uit door uw mond totdat alles helemaal leeg is. Herhaal 3 keer achterelkaar. Indien mogelijk probeer dit 3x per dag te doen.
 • Probeer veel te wandelen. Een andere ideale manier om de longen te versterken in om schone buitenlucht in te ademen. Tevens zorgt het ervoor dat het hoofd ook leeggemaakt kan worden om zo de geest weer helder te maken en voor meer emotionele stabiliteit.
 • Reorganiseer, maak schoon en laat gaan. De herfst is een goed moment om alles wat u niet nodig hebt weg te doen. Heeft u bijvoorbeeld spullen die u al jaren niet meer gebruikt? Dan is het een goed moment om deze weg te doen door bijvoorbeeld te doneren. Zo maakt u ruimte.
 • Als u buiten bent, zorg ervoor dat u warm aangekleed bent. De herfst is een seizoen met veel wind. In de Chinese geneeskunde wordt de wind gezien als de drager van 100 ziektes. Goed warm aangekleed is dus een must. Een makkelijke manier is bijvoorbeeld door een sjaal te dragen. Denk daarnaast ook aan de hygiëne. Omdat veel ziektemakers in dit seizoen aanwezig zij, is een goede hygiëne vereist door bijvoorbeeld uw handen regelmatig te wassen.
 • Drink voldoende. Gedurende zomer werd aangeraden om voldoende te drinken omdat we door de warmte vocht verliezen. In de herfst moeten we voldoende drinken omdat we in dit seizoen te maken hebben met droogte. Het is aan te raden om niet teveel koude vloeistoffen te drinken maar alles op kamertemperatuur. Theeën zijn ook ideaal voor dit moment. U kunt thee nemen die verwarmende ingrediënten hebben. Denk hierbij aan: zwarte thee, chai waar de verwarmende kruiden inzitten, donkere Oolong thee, gember thee.
 • Eet volgens het seizoen:
  • Omdat we richting de koude dagen gaan, is het aan te raden om warm te eten. Voeding die een langere kooktijd nodig hebben maar ook hartig zijn warmen niet alleen ons lichaam op, maar voeden tegelijkertijd ook het lichaam en ondersteunt het ons immuunsysteem. Dat komt omdat deze makkelijker te verteren zijn waardoor het makkelijker wordt opgenomen in ons lichaam. In deze tijden worden daarom veel verwarmende soepen, stoofpotten of stamppotten gegeten.
  • Gebruik voor de soepen, stoofpotten en stamppotten de echte herfstige ingrediënten, zoals (fles)pompoenen, wortels, pastinaak, zoete aardappelen, rode bieten, broccoli. Deze zijn niet alleen de ingrediënten van dit seizoen maar zullen ook ervoor zorgen dat u beter de transitie kunt maken naar de herfst. Doordat zij in de zomer groeien, bevatten deze veel voedingsstoffen om zo het lichaam te voeden.
  • Vanwege de droogte, zijn bevochtigende voeding belangrijk. Denk hierbij aan niet alleen aan de hierboven genoemde soepen, stoofpotten en stamppotten, maar ook aan voedingsmiddelen die kunnen bevochtigen. Voorbeelden hiervan zijn appels, peren, kaki’s, druiven, vijgen, pompoenen, noten en zaden, honing. In de Chinese keuken wordt ook vaak de Snow fungus en leliebollen gebruikt.
  • Daarnaast is het ook goed om voedingsmiddelen in te nemen die beetje zuur zijn en ook een beetje scherp. De reden hiervoor is dat de zure voedingsmiddelen de vocht van de hierboven genoemde eten kunnen vasthouden en de scherpe voedingsmiddelen zorgen voor het versterken van het immuunsysteem. Voorbeelden van zure voedingsmiddelen zijn: grapefruit, citroenen, augurken, appels. Voorbeelden van scherpe voedingsmiddelen zijn: knoflook, kaneel, nootmuskaat, curry, chili, gember, mosterd en uien. Neem de scherpe voedingsmiddelen wel met mate.
  • Vermijd teveel koude voeding. Er wordt immers een transitie gemaakt naar de koude dagen. Verkoelende voedingsmiddelen is niet meer nodig.
  • Om de longen optimaal te laten werken, matig voeding die damp kunnen veroorzaken in het lichaam, zoals koude voeding, vettige voeding, suiker, melkproducten. Damp kan niet alleen een goede vertering in de weg zitten, maar kan in de longen opgeslagen worden. Dit komt tot uiting in bijvoorbeeld snot in de sinussen en slijm in de keel.

Hopelijk heeft u iets aan de tips om een fijne herfst tegemoet te gaan. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of wilt u direct een afspraak inplannen bij BalancePoint Acupunctuur- uw acupuncturist in Haarlem en omgeving? Neem dan contact met Fang op. Voor nu wenst BalancePoint Acupunctuur u een fijne herfst toe.

4 thoughts on “BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne herfst”

 1. Pingback: BalancePoint Acupunctuur - 2 super soeprecepten voor herfst

 2. Pingback: Acupunctuur kan long Covid super effectief behandelen

 3. Pingback: Nazomer 8 super tips van BalancePoint Acupunctuur

 4. Pingback: BalancePoint Acupunctuur geeft 8 tips voor een super herfst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.