We zitten in de nazomer, het vijfde seizoen volgens TCG. Balancepoint Acupunctuur geeft tips.

BalancePoint geeft tips voor een fijne nazomer – Een Seizoen van Overvloed en Transformatie

Welkom in de nazomer, het vijfde seizoen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (hierna: “TCG”). Deze periode markeert een overgang tussen de zomer en de herfst, en brengt met zich mee een gevoel van overvloed en transformatie. In dit artikel verkennen we de betekenis en kenmerken van de nazomer vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde. Leer hoe deze tijd van het jaar invloed heeft op ons fysieke en emotionele welzijn, en ontdek manieren om optimaal te profiteren van de energieën die de nazomer te bieden heeft. Hoe eventueel kruiden en acupunctuur kan helpen.

In TCG symboliseert de Late Zomer het element Aarde. Dit seizoen wordt geassocieerd met eigenschappen zoals voeding, stabiliteit, zorgzaamheid en overvloed. Het is een tijd waarin we de vruchten van ons harde werk kunnen plukken, en waarin we ons voorbereiden op de komende veranderingen van de Herfst.

De nazomer heeft invloed op ons fysieke welzijn, vooral op het gebied van spijsvertering en immuunsysteem. Het element Aarde is namelijk verbonden met twee belangrijke organen: de milt en de maag. Deze organen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken en transformeren van voedsel en energie. De milt wordt ook gezien als de bron van onze vitale energie, de Qi en bloed. Om ons evenwicht te behouden in dit seizoen, is het belangrijk om te kiezen voor seizoensgebonden voeding, zoals rijpe vruchten, groenten en granen. Dit ondersteunt de vitaliteit van de milt en de maag, terwijl het vermijden van overeten en te zware voeding belangrijk is om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Naast het fysieke aspect heeft de nazomer ook invloed op onze emoties en geestelijke gesteldheid. Het element aarde staat voor het aarden en hiermee ook ons eigen centrum vinden om te aarden. Het nodigt ons uit om te reflecteren op ons leven, dankbaarheid te uiten en te zorgen voor onze innerlijke balans en harmonie. Dit seizoen herinnert ons eraan om tijd vrij te maken voor zelfzorg, zelfliefde en het creëren van een ondersteunende omgeving. Het is een uitnodiging om te genieten van rustige momenten, meditatie, en het cultiveren van positieve gedachten. Dit seizoen is ook het ideale moment om even een pauze in te lassen en te resetten.

Wanneer er disbalans is in dit seizoen, kunnen verschillende symptomen optreden, zowel op fysiek als emotioneel vlak. Enkele tekenen van disbalans in de nazomer zijn spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, brain fog, pijnlijke menstruatie, zorgen en obsessief piekeren.

Een van de belangrijkste oorzaken van disbalans in de nazomer is overmatige zorgen en piekeren. De energie van de nazomer kan ons gevoeliger maken voor deze negatieve emoties, wat resulteert in een verstoring van de energiebalans in het lichaam. Het is essentieel om bewust te zijn van onze gedachten en emoties en ze te transformeren naar meer positieve en ondersteunende patronen.

Om optimaal te profiteren van de nazomer en disbalans te voorkomen, delen we enkele praktische tips:

 • Voed je miltenergie en ondersteun je spijsvertering: Kies voor voeding die de milt ondersteunt, zoals goed gekookt voedsel, warme en voedzame maaltijden, en vermijd te veel koude, rauwe of vette voeding. Vermijd overeten en zware voeding. Eet regelmatig kleine maaltijden en neem de tijd om goed te kauwen.
 • Kies voor seizoensgebonden voeding: Geniet van rijpe vruchten, groenten en granen die overvloed en vitaliteit vertegenwoordigen.
  • Geel is de kleur die verbonden is aan dit seizoen en de smaak is zoet. Ideale voedingsmiddelen zijn pompoenen (goed excuus om in september langs de Pumpkin Factory te gaan), mais, paprika’s, granen, etc. Omdat we richting de herfst gaan, probeer niet teveel koud te eten en drinken.
  • Om de milt en maag niet te verzwakken, eet niet te vettig, niet teveel suiker en melkproducten.
 • Versterk je immuunsysteem: De nazomer is een tijd waarin het immuunsysteem vatbaarder kan zijn voor infecties. Na de nazomer komt de herfst. Dat is de tijd van metaal en de longen. Die hebben een groot invloed op het immuunsysteem. Als we in de nazomer goed voor ons zelf zorgen gaan, versterken wij ons immuunsysteem en gaan we goede herfst in. Zorg voor voldoende rust, slaap en beweging, en overweeg het gebruik van natuurlijke kruiden of supplementen of acupunctuur om je immuunsysteem te ondersteunen.
 • Creëer balans en stabiliteit en creëer een ondersteunende omgeving: Richt je op organiseren, opruimen en creëer een gevoel van geborgenheid in je fysieke en emotionele omgeving.
 • Maak tijd voor zelfzorg: Plan rustige momenten voor jezelf, mediteer, doe ontspanningsoefeningen of zoek de natuur op.
 • Beheers je zorgen: Probeer bewust te zijn van je gedachten en piekergedachten te verminderen. Gebruik technieken van de zelfzorg zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om je geest te kalmeren.
 • Uit dankbaarheid: Reflecteer op je successen en wees dankbaar voor wat je hebt bereikt en ontvangen. Schrijf dagelijks in een dankbaarheidsdagboek om je positieve mindset te versterken.
 • Zoek emotionele ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een therapeut als je merkt dat je moeite hebt om met negatieve emoties om te gaan. Het delen van je zorgen en het ontvangen van ondersteuning kan helpen bij het herstellen van de balans.

Door in harmonie te leven met de energieën van de late zomer volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde, kunnen we ons welzijn naar nieuwe hoogten tillen. Laat ons deze tijd van overvloed en groei omarmen en genieten van de transformatie die dit seizoen met zich meebrengt.

Dit zijn slechts enkele tips voor een fijne zomer. Raadpleeg altijd een ervaren en gekwalificeerde beoefenaar van de Chinese geneeskunde voor persoonlijk advies en behandeling bij eventuele klachten. Laten we geniet van een heerlijke nazomer met deze handige tips uit de Chinese geneeskunde! Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Geniet van deze bijzondere tijd van overvloed en transformatie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.