BalancePoint Acupunctuur bestrijdt stressklachten

BalancePoint Acupunctuur bestrijdt: stress klachten effectief bestrijden

Om bij te houden wat er in de wereld gebeurd, lees ik vaak uit gemak nu.nl of ad.nl en luister ik BNR nieuwsradio als ik in de auto zit. Toen ik enkele weken geleden nu.nl las, viel een artikel me meteen op: Steeds meer werknemers vallen om door stress. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare gaven aan dat vergeleken met 2019, het psychisch verzuim in 2022 met maar liefst 13 procent is gestegen. Bij BalancePoint Acupunctuur zien wij ook cliënten steeds vaker met stressklachten. Tijd om te bespreken wat stress is en de gevolgen ervan volgens westers geneeskunde. Tevens wil ik ook bespreken hoe acupunctuur en kruiden kunnen helpen.

Wat is stress eigelijk? Stress is een spanning en het is een natuurlijke reactie van ons lichaam wanneer wij bijvoorbeeld in een moeilijke of gevaarlijke situatie komen. Deze spanning hebben wij ook nodig om te kunnen functioneren zodat men in actie kan komen. Onze hersenen geven in dat geval een signaal af en ons lichaam zal dan het hormoon adrenaline aanmaken. Als reactie merken wij dan dat ons hart sneller gaat kloppen, de ademhaling sneller gaat, spieren spanning zich aan, worden alerter. Zo kan er goed gereageerd worden op een moeilijke of gevaarlijke situatie. Als de situatie wat langer aanhoudt, dan maakt ons lichaam ook cortisol aan om het lichaam paraat te houden.

In een normale situatie waarbij het stress moment van korte duur is, zullen de effecten ook kort van duur zijn en zal het lichaam zichzelf daarna herstellen. Maar als er langdurig teveel spanning aanwezig is, kan dit leiden tot verschillende klachten omdat het lichaam niet kan herstellen. Er kunnen verschillende klachten ontstaan:

  1. lichamelijke klachten: zoals hoofdpijn, rugpijn, stijve nek en schouders, slechte spijsvertering, slapeloosheid, slechte concentratie, vergeetachtigheid, niet meer goed oplossingen kunnen denken etc;
  2. psychische klachten: bijvoorbeeld sneller geïrriteerd, depressie, emotionele uitbarstingen, etc;
  3. gedragsveranderingen: overmatig eten, drinken, roken, onredelijk worden tegen anderen, etc.

Hoe kijkt TCG tegen stress aan? Om dit te begrijpen moeten we eerst teruggaan naar de basis. Voor TCG is voor een gezond lichaam belangrijk dat de vitale energie, de Qi, goed kan stromen. Als de Qi vrij kan stromen, zal dit ook voor een goede doorbloeding zorgen. Dus we spreken dan van een vrije stroom van Qi en bloed. Wanneer er blokkades in de vrije stroom van de vitale energie zullen klachten ontstaan. Deze blokkades kunnen ontstaan door verschillende factoren.

Een factor die voor blokkades kan zorgen, is emotie. Emoties hebben namelijk invloed op ons lichaam doordat emoties invloed heeft op de stroom van Qi. De Qi stroom kan bij heftige uitingen van emoties even verstoord worden, maar onder normale omstandigheden zullen deze “uitbarstingen” niet meteen tot klachten leiden. Ons lichaam kan deze verwerken en herstellen. Maar als er teveel en langdurig een bepaalde emotie aanwezig is en deze meer en meer in het lichaam opstapelt, kan dit op den duur wel tot blokkades leiden van de vrije stroom van Qi en bloed meer en meer verstoren. Hiermee zullen klachten ontstaan.

Welke klachten kunnen ontstaan, verschilt per geval. Dit omdat het afhankelijk is van welke negatieve emoties worden opgeroepen en ook welke verschillende organen door de verstoring worden beïnvloed. Volgens TCG wordt bij een geblokkeerde stroom van Qi voornamelijk de volgende organen en hun meridianen geraakt: de lever, het hart en de milt. Hieronder zal ik kort aangeven welke klachten zullen ontstaan. Dit zijn naast fysieke klachten ook mentale klachten.

De lever heeft een functie om voor de vrije stroom van Qi en bloed te zorgen op lichamelijk en geestelijk niveau en deze houdt absoluut niet van blokkades. Daarnaast heeft deze een band met onze spieren en pezen en met de menstruatie cyclus van de vrouw. Een verstoring zal dan leiden tot klachten als mentale klachten zoals depressieve gevoelens, maar ook lichamelijke klachten zoals stijfheid in spieren en pezen, verstoorde menstruatie. Bij langdurige blokkade kan er ook interne hitte ontstaan en deze leidt tot irritaties en hoofdpijn.

Het hart heeft een nauwe band met het bloedsomloop en de vaten en daarnaast gaat het hart over onze mentale gesteldheid. Als er in het meridiaan van het hart een blokkade is kan dit leiden tot circulatie verstoringen, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten maar ook mentale klachten zoals irritaties en rusteloosheid.

De milt zorgt voor een goede vertering van voeding (samen met de maag) en transformatie van vloeistoffen. Wanneer de Qi daar wordt verstoord, zullen verschillende klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, verminderde eetlust, maagkrampen, diarree, maar ook vermoeidheid door damp in het lichaam omdat de vloeistoffen niet omgezet kunnen worden.

Hoe kan acupunctuur of kruiden helpen? Allereerst kan acupunctuur helpen om de blokkades op te heffen. Mensen die mij in de praktijk hebben gesproken leg ik vaak uit dat acupunctuur als een soort van sluis. De meridianen stel ik me altijd voor als waterwegen en Qi als water in de meridianen. Bij een vrije stroom loopt het water goed door. Maar als er blokkades zijn kan het water niet door stroomt het niet goed en zullen klachten ontstaan. Acupunctuur is dan in dat geval een sluis en zorgt ervoor dat deze weer opengaat en de Qi kan doorstromen.

Naast blokkades opheffen door acupunctuur, pakt acupunctuur ook de klachten aan die geuit worden. Bijvoorbeeld menstruatieklachten bij verstoringen van de lever, verteringsklachten bij verstoringen van de milt, maar ook slaapproblemen, hoofdpijn etc. Kruiden kunnen ook ingezet worden om de klachten sneller te verhelpen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, verschilt per geval. Maar omdat stress klachten vaak langer aanwezig zijn, moet u wel denken aan tussen de 6 en 10 behandelingen in ieder geval. Daarnaast zal ook de oorzaak van de stressklachten aangepakt moeten worden door uzelf. Immers stress door bijvoorbeeld een stressvolle werkomgeving blijft stressklachten geven.

Verschillende onderzoeken hebben aangegeven dat acupunctuur effectief is voor het bestrijden van stress. Bij BalancePoint kunt u dan ook terecht voor het behandelen van stressklachten. Ik hoop mijn bijdrage te kunnen leveren om naar een gebalanceerd en gezond lifestyle. Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen of wilt u een afspraak inplannen, neem dan contact op via [email protected] of 0625249393. U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen bij BalancePoint Acupunctuur – uw acupuncturist in Haarlem.

1 thought on “BalancePoint Acupunctuur bestrijdt: stress klachten effectief bestrijden”

  1. Pingback: BalancePoint bespreekt: acupunctuur en 6 populaire effecten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.