BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne lente

BalancePoint geeft tips voor een fijne lente

Ook al laat het weer ons dat nog niet goed voelen maar de lente is al een maand aan de gang. De lente staat voor een nieuw begin en groei. De energie is daarom ook weer langzaam naar buiten toe aan het keren na een periode van rust in de winter en waarbij de energie naar binnen was gekeerd. Wat betekent de lente precies verder in de Traditionele Chinese Geneeskunde (hierna: “TCG”) en waar moet er op gelet worden? Hoe kunnen acupunctuur of kruiden helpen? In deze blog zal er aandacht besteed worden aan hoe we gezond en fijn de lente doorkomen.

Zoals in mijn eerdere blogs aangegeven, zijn de seizoenen volgens de traditionele Chinese geneeskunde verbonden aan een element van de vijf elementen. De lente is verbonden aan het houtelement. Wat betekent dit voor onze Qi? We zijn net uit de winter gekomen. In de winter werd de energie helemaal naar binnen gekeerd en werd het in het diepste vastgehouden zodat deze gevoed kon worden. Het voeden was nodig om de gedurende het jaar verbruikte energie op te laden en voor te bereiden voor een frisse start in de lente.

De lente is geassocieerd met het houtelement. Het houtelement kent een opwaartse beweging naar buiten toe. Dit element staat voor wedergeboorte, vernieuwing en groei. Het is dus een nieuw begin en dat alles weer langzaam naar buiten toe gaat, groeit en toeneemt. De energie van dit element zal in dit seizoen dus langzaam en rustig weer naar buiten toekeren als voorbereiding van de grote expansie en bloei in de zomer.

We zien dit alles ook terug in de natuur: de dagen beginnen langzaam weer langer te worden en ook iets warmer te worden, de bomen en planten krijgen weer knopjes en bladeren, dieren komen langzaam weer naar buiten, etc. Mentaal staat het houtelement voor oude gewoontes te veranderen, plannen, organiseren en ons de moed te geven om beslissingen te kunnen maken en acties te ondernemen. Het is daarom de ideale tijd om met nieuwe dingen te beginnen of het beginnen met de eerste stappen van nieuwe plannen.

De nadruk ligt vooral op rustig aan alles en langzaam activiteiten ondernemen. Het is bijvoorbeeld niet de tijd om helemaal los te gaan en te trainen voor bijvoorbeeld een triatlon. Maar wel om lekker naar buiten voor een heerlijke frisse wandeling in het bos. Tegelijk geeft dit ons de mogelijkheid voor reflectie en zelfreflectie. Ook kan men oefeningen doen, zoals licht bewegen en stretchen om de spieren en pezen los te maken.

De organen die bij het houtelement horen zijn de lever en de galblaas. Volgens TCG heeft de lever de functie voor de vrije stroom van Qi en bloed. De lever zorgt ervoor dat Qi, bloed en emoties goed stroomt op lichamelijk en geestelijk niveau en dat stagnaties opgelost worden. De lever houdt helemaal niet van stagnaties en wil dat deze snel opgelost worden zodat alles vrijelijk kan stromen.

De galblaas ondersteunt de lever met de vrije stroom en heeft daarnaast een functie om goed besluiten te kunnen maken. Met de informatie die hij van de lever krijgt, zorgt de galblaas ervoor dat hij goede en wijze besluiten kunnen maken om bepaalde doelstellingen bereiken. Dit past echt bij het houtelement van een nieuw begin en durven om aan iets te beginnen.

Net als bij alle elementen, zolang het houtelement sterk is dan zullen wij goed de lente doorkomen en geen klachten ervaren. We leven dan in het seizoen.  Als dit element uit balans is, zullen helaas wel klachten ontstaan. Typische klachten die ontstaan zijn:

 • emotionele klachten, vooral van woede uitbarstingen, het gevoel van ergens in vast te zitten, frustraties, stress, noodswings.
 • pijnklachten op de meridianen van de lever en galblaas: hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, pijn in het kruisgebied.
 • andere lichamelijke klachten: pijnklachten in spieren en pezen, menstruatieklachten, PMS, verstoorde slaap, verteringsklachten, oogklachten, hooikoorts en allergieën.

Bij klachten dan kunnen acupunctuur of kruiden de uitkomst bieden. BalancePoint Acupunctuur kan hieraan bijdragen en ervoor zorgen dat het houtelement weer gebalanceerd wordt zodat u goed met de lente meegroeit. Zoals altijd wordt naar de oorzaak van de disbalans gezocht en behandeld. Omdat elk persoon anders is, zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden en daarnaast ook naar uw lifestyle en dieet gekeken worden om het proces van genezing te versnellen. 

Maar zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Net als bij de tips voor de andere seizoenen kunt u zelf ook ervoor zorgen om goed de winter door te komen:

 1. Ga rustig weer bewegen, denk aan bewegingen om de spieren en pezen los te maken, denk aan stretchen, wandelingen in het bos, licht joggen. Door lekker weer naar buiten te gaan en te bewegen worden de energie van de lever en galblaas gevoed. Zeker de lever houdt van bewegen omdat door te bewegen de Qi lijft stromen;
 2. De lente staat voor een nieuw begin. Wat hier goed bijpast is een lente schoonmaak. Daarmee wordt niet alleen een lente schoonmaak bedoeld in het huis maar ook op lichamelijke en geestelijk niveau:
  • in het huis: ga eens door uw huis en doe na een lente schoonmaak oude spullen weg, die niet meer nodig zijn om zo nieuwe dingen te kunnen verwelkomen.
  • lichamelijk: De lente is de ideale start om weer lichter en gezond te eten en daarmee met een gezondere voedingspatroon te beginnen. Voor lichaam betekent dat het een goede tijd is om een zachte detox te doen door gezondere en lichtere maaltijden te eten. Eet ook iets minder dan u gewend bent, namelijk zorg dat u 70% vol zit zodat u echt kan genieten van het eten en het lichaam alles goed kan opnemen.
  • geestelijk: laat oude frustraties los zodat u een nieuw start kan maken en nieuwe ervaringen kan opdoen. Ook is de lente de ideale periode om te starten en uitvoeren van nieuwe plannen. Of bedenk welke oude zaken wel en niet werken. Verander de zaken die niet werken en ga een nieuwe richting op.
 3. Lente is ook een seizoen met veel veranderingen, wees flexibel om de veranderingen aan te kunnen. Hoe meer verzet hoe meer dit leidt tot frustraties en daarmee stagnaties. Doe eens gek en ga nieuwe dingen uit proberen.
 4. Drink voldoende. Begin de dag met lauw water met citroensap. Zuur is de smaak waar de lever van houdt. Hiermee wordt de lever gevoed. Probeer naast water ook muntthee, witte thee zoals deze White Peony, bloementhee te drinken.
 5. Eet volgens het seizoen. Het is algemeen bekend om met seizoen mee te eten. Hieronder een kort lijstje waar u aan kunt denken. De bereidingswijze is ook anders. Het warme eten zoals in winter maakt langzaam plaats voor iets koudere voeding, zoals salades. Maar wel met mate! Gekookt eten blijft aan te raden maar het hoeft niet meer zoveel doorgekookt te worden als bij herfst- en wintergerechten. Groente kunnen op hoog temperatuur maar korter gekookt worden, zoals het wokken of stomen van groente. Nadruk ligt op groene groente. Lever houdt van voedingsmiddelen die iets koelen maar dit is ook met mate:
  • Granen en noten: zonnebloempitten, sesamzaadjes, amandelnoten, walnoten.
  • Kruiden/smaakmakers: gember, basilicum, bosui, knoflook, venkelzaden, dille, zwarte peper, zeewier.
  • Groente: Alfalfa, asperges, broccoli, selderij, komkommer, venkel, boerenkool, sla, radijs, spruiten, waterkers, alle groene groentes.
  • Fruit: citrusvruchten.
  • Peulvruchten: mung bonen.
  • Vlees/vis: tofu, tempé, vis, eieren, rundvlees.
  • Graansoorten: bruine rijst, haver, spelt, quinoa, volkoren producten.
  • Voeg een beetje een zuurtje toe bijvoorbeeld met olie en azijn in de salade en zoals hierboven genoemd citroensap met water.
  • Vermijd te gekruid, te vettig en te zware voeding. Voor drinken vermijd teveel alcohol en koffie . Deze zijn te heftig en verzwakken de lever.
  • Vermijd ook teveel voeding die energetisch warm zijn, zoals gefrituurd eten, lamsvlees etc. De lever houd van iets koelere eten en teveel verwarmende voedingsmiddelen zal de lever uit balans brengen.
  • Vermijd ook te laat in avond nog te eten. Dit kan ook de werking van de lever en galblaas verzwakken.

Hopelijk heeft u iets aan de tips voor de lente. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of wilt u direct een afspraak inplannen bij BalancePoint Acupunctuur- uw acupuncturist in Haarlem en omgeving? Neem dan contact met Fang op. Voor nu wenst BalancePoint Acupunctuur u een fijne lente toe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.