BalancePoint Acupunctuur helpt bij stoppen met roken

BalancePoint Acupunctuur ondersteunt bij stoppen met roken

Nog een paar dagen en dan zitten we alweer in oktober van het jaar 2022. Voor BalancePoint Acupunctuur is oktober ook Stoptober! Stoptober is een jaarlijks terugkerende evenement van 28 dagen waarbij duizenden mensen in de maand oktober een poging wagen om stoppen met roken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat als mensen samen met anderen stoppen, het uiteindelijk langer volhouden. Vandaar dat Stoptober in het leven was geroepen waarbij mensen samen de uitdaging aan gaan om met roken te stoppen. En acupunctuur is een goede optie om te ondersteunen. In deze blog zal een en ander verder uitgelegd worden.

Allereerst, gefeliciteerd! U heeft de dappere keuze gemaakt om te stoppen met roken. Maar nu begint de uitdaging echt. Het is namelijk algemeen bekend dat het stoppen met roken moeilijk is en ook dat velen vaak terugvallen in de oude routine. Zij zullen weer beginnen met roken ondanks dat iedereen weet dat zonder sigaretten de gezondheid en levensverwachting zullen verbeteren. Het proces om van de sigaretten af te komen wordt vaak bemoeilijkt door de nare ontwenningsverschijnselen vanwege de verslavende nicotine in sigaretten. Typische ontwenningsverschijnselen zijn:

  • Intens snakken naar sigaretten;
  • Angstige gevoelens en stress;
  • Verlangens naar bepaalde voeding (vooral zoet), wat leidt tot toenemen van het gewicht en verhoogde bloedsuiker;
  • Slaapproblemen;
  • Hoesten en griepachtige verschijnselen, zoals koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, lichamelijke pijn;
  • Hoge bloeddruk en verhoogde hartslag;
  • Geheugenproblemen;
  • Duizeligheid;
  • Constipatie, opgezette buik.

Deze lijst met verschijnselen is niet niks. Het is dus niet vreemd dat dit het traject om te stoppen met roken moeilijker maakt. Daarnaast kunnen ook gewoontes en sociale factor een rol spelen voor een terugval. Denk hierbij aan een sigaretje tijdens koffie drinken of dat anderen iemand meevragen voor een sigarettenpauze.

Effecten van sigaretten volgens Traditionele Chinese Geneeskunde

Vanuit de reguliere geneeskunde is inmiddels al veel bekend over de slechte effecten van roken. Denk hierbij aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, etc. Iets minder bekend is hoe de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) tegen het sigaretten aankijkt? Wat zijn de effecten hiervan volgens TCG? Hieronder een overzicht.

Zoals vaker uitgelegd in eerdere blogs, hebben alle voedingsmiddelen en consumptiemiddelen een bepaalde energetica. Van sigaretten is het bekend dat de energetica volgens TCG, hoe kan het ook anders, heet is en dus veel hitte in het lichaam genereert. De sigaretten worden letterlijk door vuur verhit.

Als er een disbalans is en ons lichaam heeft teveel hitte (wat snel het geval is bij producten met een hete energetica), dan kan deze allerlei problemen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan constipatie omdat de vloeistoffen uitdrogen zorgen voor droogte in het lichaam (zoals een droge keel) maar ook een onrustig gevoel. Teveel hitte in ons lichaam verstoord namelijk ons geest en dit zal leiden tot een gevoel van onrust en/of niet goed kunnen slapen.

Omdat bij het roken van sigaretten, de rook via de mond en neus het lichaam in gaat, zullen ook vanuit de TCG de longen als eerste aangetast worden. Een van de taken van de longen volgens TCG is naast het lichaam voorzien van zuurstof ook het goed verspreiden van de vloeistoffen aan de interne organen en onze huid en haar. Wanneer er veel hitte in het lichaam is, zal dit de vloeistoffen doen indikken en opdrogen. Dit kan leiden tot een droge keel, droge neus, hoesten, slijmvorming in de longen of neus, constipatie.

Daarnaast tast de hitte ook de essence in ons lichaam aan en droogt het deze uit. Essence wordt bewaard in onze nieren en is onze oer-Qi. Zoals u aan het woord essence kan horen, is dit een van de belangrijkste en meest waardevolle onderdeel in ons lichaam. Dit is net als bij essentiële olie waarbij deze wordt gewonnen uit het meest belangrijke en waardevolle onderdeel van een plant. Essence is voor ons dus ook heel belangrijk en waardevol. Volgens TCG zal, wanneer dit op is, iemand doodgaan. Het roken zal ook de nieren aantasten door de hitte en de essence opdrogen. Dit verklaart waarom volgens TCG de levensverwachting van een roker verminderd zal worden.

Als laatste is ook van belang om te weten dat alle organen in het lichaam een relatie met elkaar hebben en dus ook verbonden zijn met elkaar. Als de longen door het roken van sigaretten verzwakken door de opgebouwde hitte, zal dit ook ervoor zorgen dat andere organen dat de hitte te verwerken krijgen. Een teveel aan hitte in het hart en de maag zal ervoor zorgen dat de lever stagneert en deze weer ook hitte genereert. Dit zal uiten tot verschillende klachten zoals een angstig gevoel, hartkloppingen, irritaties, allerlei cravings, slaapproblemen. Het langdurig en veel consumeren van sigaretten zal dus vele gevolgen voor de gezondheid hebben volgens TCG.

Volgens TCG heeft roken dus ook meerdere negatieve effecten op het lichaam. Omdat alle organen met elkaar verbonden zijn, zullen op lange termijn niet alleen de longen aangetast worden. De vraag is dan hoe kan acupunctuur bij helpen.

Hoe kan acupunctuur ondersteunen?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat acupunctuur geen wondermiddel is en dat u niet alleen afhankelijk moet zijn van acupunctuur. Belangrijkste is de wilskracht om te stoppen. Zonder de wilskracht zal geen enkele hulpmiddel helpen. Acupunctuur zal niet uw wilskracht en doorzettingsvermogen overnemen.

Wat doet acupunctuur wel? Acupunctuur kan wel uw wilskracht en doorzettingsvermogen versterken. Bij het stoppen met roken wordt naast de “gewone” behandeling ook ooracupunctuur ingezet. Hierbij zullen een aantal punten in de oren worden geprikt die ervoor zorgen dat de ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar sigaretten worden verminderd. Op deze manier wordt de wilskracht en doorzettingsvermogen versterkt. Dit zal er dus voor zorgen dat u het makkelijker volhoudt.

Hoe ziet de behandeling eruit bij BalancePoint Acupunctuur? Om te tonen dat u de wilskracht en doorzettingsvermogen heeft, wordt van u gevraagd om minstens 24 uur voor de eerste behandeling gestopt te zijn. Dit zal ook het effect van acupunctuur versterken. De eerste paar weken zullen twee behandelingen per week ingepland worden en daarna wordt bekeken of het verminderd kan worden.

Na elke behandeling zullen ook oorzaadjes op de oorpunten geplaatst worden. Dit is een extra ondersteuning zodat u buiten de behandelingen steeds daarop kunt masseren wanneer u het moeilijk krijgt. Dit is dus een extra ondersteuning om uw traject goed voort te kunnen zetten.

Naast de acupunctuur behandelingen worden er ook lifestyle tips gegeven die u kunt toepassen in uw dagelijks leven om zo de kans te verhogen om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken.

Bent u aan het overwegen om te stoppen met roken of heeft uw de keuze al gemaakt om te stoppen met roken? Hopelijk heeft deze blog u voldoende informatie gegeven wat BalancePoint Acupunctuur kan doen. Ook hoop ik dat ik bij kan dragen aan uw traject van het stoppen met roken. Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande of de andere blogs? Of wil u direct een afspraak maken? Dat kan hier of via [email protected] of 0625249393. Hopelijk tot ziens bij BalancePoint Acupunctuur – uw acupuncturist in Haarlem en omgeving.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.