Koken met BalancePoint Acupunctuur - soeprecepten herfst

Koken met BalancePoint Acupunctuur: 2 ideale soeprecepten voor de herfst

Nu het wat kouder wordt in de herfst, is het ideaal om soepen, stoofpotjes en stamppotten te maken. Het is weer tijd voor koken met BalancePoint Acupunctuur! Ik ben zelf een groot fan van soep. Voor de herfst is het de ideale manier om het lichaam te verwarmen, te voeden en ook te bevochtigen. Graag deel ik 2 heerlijke recepten voor 2 soepen.

Recept 1 – Pompoensoep

Als ik aan de herfst denk, denk ik aan pompoenen. Vandaar dat ik als eerst een recept deel met pompoenen. Ik houd van makkelijke gerechten. Dit recept is een heel makkelijk recept en is goed voor 2 porties.

Ingrediënten:

 • 375g pompoen, verwijderd van zaden en in blokjes gesneden
 • 1 winterpeen in blokjes gesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 liter water
 • 1.5 liter kippenbouillon
 • 125 ml kookroom
 • Een handje tijm
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Doe de bouillon samen met de pompoen, winterpeen en ui in de pan en breng deze aan de kook. Laat het op laag vuur 30 minuten koken.
 2. Nadat deze 30 minuten gekookt heeft, kan deze met een blender of staafmixer gepureerd worden tot een gladde soep.
 3. Deze kunt u weer in de pan doen om weer aan de kook gebracht te worden. Voeg de water toe en laat het nog voor 30 minuten koken op laag vuur. Voeg daarna de kookroom toe.
 4. Doe de soep in een kom en garneer met tijm.

Recept 2 – Kippensoep met Chinese peer en snow fungus

Zoals ik in mijn eerdere blog aangaf, wordt in de Chinese keuken veel gewerkt met Snow fungus om het lichaam te hydrateren. Schrik niet van het woord fungus. Het is een soort paddestoel. Net als andere paddestoelen heeft het vele gezondheidsvoordelen. Volgens Traditionele Chinese Geneeskunde (tcg) heeft het de volgende voordelen:

 • Snow fungus voedt het de essence en de Qi in het lichaam.
 • Het gaat de droogte en hitte tegen en voedt de vloeistoffen.
 • Het voedt de longen, nieren, hart, hersenen en maag.
 • Het is een sterke tonicum voor het immuunsysteem.

Omdat het hydrateert, wordt het ook vaak als beauty food gezien voor de huid. Het bevochtigt namelijk ook de huid. Het heeft dus ook voordelen voor een mooie huid. Vrouwen in Azië nuttigen dit dan ook vaak en het wordt meestal in soepen gebruikt.

Vanwege de droogte die veel in de herfst aanwezig is en ook dat ons immuunsysteem een beetje hulp kan gebruiken heb ik gekozen voor een voedende recept met Snow fungus. In het recept zit ook Chinese peer en deze is ook bevochtigend. Ideaal voor de droogte in de herfst.

Ingrediënten:

 • Een hele kip, in kwarten gesneden.
 • 2 stukken Snow fungus, in kleine stukken gesneden.
 • 4 Chinese peren (verkrijgbaar bij de toko of Turkse groentezaak)
 • 2 liter water

Bereidingswijze:

 1. Was de Snow fungus en laat het in water weken voor ongeveer een uur. Snijd daarna de Snow fungus in kleine stukken en snijd het harde stuk in het midden weg.
 2. Breng water aan de kook in een pan om de gesneden hele kip 2-3 minuten in te laten koken. Dit zal de soep helderder maken.
 3. Snijd de peren door de helft en haal het klokhuis eruit.
 4. Doe 2 liter water in een grote pan en breng het aan de kook.
 5. Doe alle ingrediënten in het kokende water en laat het op hoog vuur voor 30 minuten koken. Breng daarna het vuur terug naar een laag vuur en laat het nog voor een half uur koken.

Ik hoop dat jullie van de lekkere warme soepen zullen genieten. Dit is een hele goede manier om het lichaam warm te houden en te bevochtigen. Tevens een goede manier om ons immuunsysteem te versterken. Ik verwijs nogmaals graag naar mijn eerdere blog om de andere tips voor een fijne herfst nog door te nemen. Indien u hulp nodig heeft om een goede transitie te maken naar de herfst, dan kunt u altijd een afspraak maken bij BalancePoint Acupunctuur.

Zijn er vragen naar aanleiding van het bovenstaande of mijn andere blogs of direct een afspraak maken voor acupunctuur of een kruiden behandeling? Dat kan hier. Hopelijk tot ziens bij BalancePoint Acupunctuur – uw acupuncturist in Haarlem en omgeving.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.