BalancePoint Acupunctuur - Acupunctuur en Hooikoorts Pollenallergie

BalancePoint Acupunctuur bestrijdt: Acupunctuur bij hooikoorts

Zo’n 30% van de wereldbevolking lijdt aan hooikoorts of een vorm van pollenallergie. Dit betekent dat in Nederland ook veel mensen last hebben van deze klachten. Bij BalancePoint Acupunctuur zien wij het ook steeds meer mensen met deze klachten. Voor deze mensen kan het niet ontgaan zijn dat we midden in het hooikoortsseizoen zitten. Bij nagaan van de feiten blijkt dat klimaatverandering slecht nieuws betekent voor mensen met hooikoortsklachten of pollenallergie. Het seizoen zal eerder beginnen en ook langer duren. Die mensen zijn gebaat bij een goede behandeling en acupunctuur of kruiden kunnen helpen bij het verlichten van de klachten. In deze blog zal het nader toegelicht worden.

Hooikoortsklachten of pollenallergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (de pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. Het is een van de meest voorkomende allergische aandoeningen. Het afweersysteem is in zo’n geval in de war en de pollen worden als indringers gezien en het lichaam maakt histamine aan om de pollen te bestrijden. Degenen die de histamine niet kunnen verdragen, zullen last krijgen van allerlei klachten. Denk hierbij aan jeukende, tranende en branderige ogen, niezen, benauwdheid etc.

Uit onderzoek blijkt dat het hooikoortsseizoen steeds langer gaat duren door klimaatverandering. Dit heeft alles te maken met de stijgende temperaturen en de verhoging van broeikasgassen in de lucht. Daardoor produceren bomen, grassen en onkruid steeds eerder en meer pollen. Dit zorgt ervoor dat hooikoortspatiënten langer met klachten rondlopen. Helaas kan het ook betekenen dat de allergie ook erger kan worden.

De universiteit van Michigan heeft hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat door de zachter temperaturen, de planten maar liefst 40 dagen eerder in bloei zullen staan in de lente. Daarnaast zullen in de herfst de graspollen 19 dagen langer verspreiden. In 2021 heeft de universiteit van Utah ook al aangegeven dat de pollenseizoen tussen 1990 en 2018 met 20 dagen is toegenomen.

Gelukkig is het niet alleen maar slecht nieuws. Het goede nieuws is dat binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) deze klachten goed te behandelen is. De term hooikoorts is een westers concept. In de TCG kent men deze term niet, maar wordt er gekeken naar de onderliggende oorzaak. Er wordt gezegd dat hooikoortsklachten een uiting is van een zwakke Qi en daarmee het immuunsysteem. Omdat de Qi en het immuunsysteem zwak is, is het lichaam vatbaar voor externe pathogenen. Hierdoor kunnen pathogenen zoals Wind, Koude of Hitte het lichaam aanvallen waardoor de verschillende hooikoortsklachten tot uiting komen.

Veel onderzoeken zijn gedaan naar gebruik van acupunctuur of Chinese kruiden bij hooikoortsklachten en hieruit blijkt dat deze behandelingen een positieve bijdrage kunnen leveren bij het verminderen van de klachten. Tevens kunnen de behandelingen ook tegelijk de Qi versterken en daarmee ook het immuunsysteem.  

Fang werkt met de dr Tan Balance Method. Deze blijkt ook effectief te zijn het verminderen van de klachten in het seizoen door de meridianen die langs de klachtgebieden (ogen, neus, keel) in balans te brengen. Tegelijkertijd worden ook punten ingezet om de Qi en het immuunsysteem te versterken.

Wist u trouwens ook dat u niet alleen bij ons terecht kan wanneer de klachten al aanwezig zijn. De behandelingen kunnen namelijk ook preventief werken. Hierbij wordt aangeraden om met de behandelingen al voor de start van het hooikoortsseizoen te beginnen. Met andere woorden u kunt al in de winter voordat de pollen er zijn om met de behandeling te starten door de Qi van het lichaam te versterken. Hiermee zal ook het immuunsysteem ook versterkt worden zodat de klachten uitblijven wanneer het pollenseizoen start.

Mocht u naar aanleiding van deze blog vragen hebben of wilt u graag een afspraak inplannen? Bel of mail gerust. Vergeet de openingsactie niet. Heel graag tot ziens bij BalancePoint Acupunctuur: uw acupuncturist in Haarlem.

3 thoughts on “BalancePoint Acupunctuur bestrijdt: Acupunctuur bij hooikoorts”

  1. Pingback: 6 super tips bij hooikoorts van BalancePoint Acupunctuur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.