BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne winter

BalancePoint Acupunctuur geeft tips voor een fijne winter

De dagen worden steeds kouder en winter is nu echt op weg. Ook al voelt het alsof de winter begonnen is, maat deze begint op 21 december 2022 en volgens de Chinese kalender begint deze een dag later op 22 december 2022. Voor Traditionele Chinese Geneeskunde (hierna: “TCG”) is de winter de periode om het rustig aan te doen en zoveel mogelijk energie vast te houden en deze weer op te laden. Wat betekent de winter verder in de TCG en waar moet er op gelet worden? Hoe kunnen acupunctuur of kruiden helpen? In deze blog zal er aandacht besteed worden aan hoe we gezond de winter doorkomen.

Zoals in een eerder aangegeven, zijn de seizoenen volgens de traditionele Chinese geneeskunde verbonden aan een element van de vijf elementen. De winter is verbonden aan het waterelement. Wat betekent dit voor onze Qi? Als de we naar de winter gaan dan komen we net uit de herfst. In de herfst en dus het metaalelement is de vitale energie ook wel de Qi van naar binnen gekeerd en samengebald. De winter en daarmee het waterelement zet deze energie voort en is helemaal naar binnen gekeerd en zal daar alles vasthouden en voeden. Het voeden is nodig omdat wij gedurende het jaar veel energie hebben gebruikt. De winter is de periode om deze weer op te laden.

Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in bijvoorbeeld de bomen en planten. Alle energie van de bomen en planten trekken zich terug in het diepste van de wortels en daar wordt alles vastgehouden en gevoed. Of dieren die een winterslaap doen. Die trekken zich letterlijk terug en een winterslaap houden om al hun energie vast te houden.

Het waterelement staat dus voor rustig aan doen en opladen. Daarom is dit de ideale tijd om tot bezinning te komen en veel met het innerlijk bezig te zijn. Dit is de periode om te reflecteren en daarmee visies en doelen weer helder te krijgen voor de nieuwe start in de lente. Hiermee kunnen we ook voor zorgen dat we goed kunnen transformeren naar de lente toe met een frisse start.

De organen die bij het waterelement horen zijn de nieren en de blaas. Hierbij hebben de nieren een hele belangrijke functie volgens de TCG. De nieren worden gezien als bron van alle Qi van het lichaam en tevens slaan zij alle reserve Qi en essentie van het lichaam op. Dit zijn de substanties die wij gaan gebruiken als wij bijvoorbeeld moeten herstellen van een ziekte, de extra energie die wij nodig hebben in tijden van stress of in tijden van grote veranderingen, maar dit zijn ook de substanties die wij nodig hebben om gezond oud te worden. De nieren hebben letterlijk een opslagfunctie en is dus echt een orgaan die bij het waterelement past.

De blaas heeft net als de nier ook een opslagfunctie, namelijk het opslaan van water. Ze zijn als het ware ons water reservoir, waarbij elke keer het onzuivere eruit gaat en het zuivere opgeslagen wordt. Dus ook echt een orgaan die bij het waterelement past.

Als ons waterelement sterk is dan zullen wij gezond de winter doorkomen en geen klachten ervaren. Immers water is een hele krachtige element. Water kan zich makkelijk laten stromen en kan zich ook heel goed aanpassen aan elke vorm waar die stroomt. Bij een gebalanceerd waterelement ervaren wij dus in de winter geen klachten en voelt men zich sterk, gemotiveerd met veel wilskracht en kan zich aan de situatie aanpassen. Typische kenmerken van letterlijk go with the flow.

Als dit element uit balans is, zullen helaas wel klachten ontstaan. Typische klachten die ontstaan zijn:

 • emotionele klachten van vooral angst en fobie, geen wilskracht, ongemotiveerd en vasthouden van negatieve emoties;
 • pijnklachten op de meridianen van de blaas en nieren: lage rugpijn, kniepijn, hoofdpijn, blaaspijn.
 • andere lichamelijke klachten: menstruatieklachten, blaasklachten (zoals blaasontstekingen en incontinentie), oogklachten, vermoeidheid, vocht vasthouden, astma

Bij klachten dan kunnen acupunctuur of kruiden de uitkomst bieden. BalancePoint Acupunctuur kan daarom hieraan bijdragen en ervoor zorgen dat het waterelement weer gebalanceerd wordt zodat u goed met de winter meekomt. Zoals altijd wordt naar de oorzaak van de disbalans gezocht en behandeld. Omdat elk persoon anders is, zal er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden en daarnaast ook naar uw lifestyle en dieet gekeken worden om het proces van genezing te versnellen. 

Maar zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Net als bij de tips voor de zomer en de herfst kunt u zelf ook ervoor zorgen om goed de winter door te komen:

 1. Doe rustig aan om op te kunnen laden. Vind een goed balans tussen actief zijn en rusten. De winter is de ideale tijd om rustig aan te doen en lekker op te laden;
 2. Ga vroeg naar bed om genoeg rust te krijgen. Er wordt vaak gezegd om eigenlijk in de winter nog iets eerder naar bed te gaan en later op te staan zodat het lichaam genoeg rust krijgt;
 3. Omdat winter en het waterelement vooral op het interne richt, zijn activiteiten als yoga, meditatie, Tai Chi geschikte activiteiten om te doen. Voor mentale gezondheid is de winter een ideale tijd om een dagboek bij te houden, het jaar te reflecteren en aan onze dromen/plannen werken voor het nieuwe jaar. Dit zijn allemaal activiteiten die ons met het innerlijke verbinden.
 4. Houd het lichaam warm. Dit klinkt heel logisch, maar het gaat erom dat u uw nek, rug en borstkast goed bedekt en warm houdt bij het naar buitengaan. Dus vergeet de sjaal vooral niet. Daarnaast is het goed om thuis lekker met sloffen rond te lopen. Kou in het huis trekt vooral via de vloer in het lichaam naar boven.
 5. Drink voldoende. De nieren en de blaas zijn niet alleen door het waterelement maar ook vanwege hun functies betrokken bij het watermetabolisme van het lichaam. Drink voldoende om deze twee organen te voeden. Drink dus voldoende water of thee. Mocht u voorkeur hebben voor water, raad ik aan om water op z’n minst op kamertemperatuur te drinken. Thee voor de winter is bijvoorbeeld gember thee, maar ook zwarte thee (wel met mate). Deze zijn verwarmend en zijn zeer geschikt als u het koud heeft.
 6. Eet volgens het seizoen.
  • Het warme eten dat voor de herfst aangeraden werd, zetten we voort. Zoals eerder aangegeven voeding die een langere kooktijd nodig hebben en hartig zijn warmen niet alleen ons lichaam op, maar voeden tegelijkertijd ook het lichaam. Ze zijn makkelijker te verteren waardoor het makkelijker wordt opgenomen in ons lichaam. In deze tijden word het nog steeds aangeraden verwarmende soepen, stoofpotten of stamppotten te eten. Een heel goed voorbeeld om de nieren te voeden is een goed bouillon getrokken van botten.
  • Hieronder vind u een lijstje van Ingrediënten die veel gebruikt worden voor de winterperiode. Deze zijn niet alleen verwarmend, maar de meeste voeden ook de nieren en hydrateren ook ons lichaam.
   • Noten/zaden:walnoten, amandelen, kastanjes, zwarte sesam, pijnboompitten, chilipoeder, Cayennepeper.
   • Kruiden: kruidnagel, gember, kaneel, kurkuma, nootmuskaat.
   • Groente: uien, bosui, knoflook en andere looksoorten, zoet aardappelen, champignons, wortels, venkel, groente met donkergroene bladeren.
   • Fruit: appels, peren, blauwe bessen, goji bessen.
   • Peulvruchten: zwarte bonen, Kidney bonen, linzen.
   • Vlees/vis: lamsvlees, kip, forel, zalm, mosselen.
   • Graansoorten: bruine rijst, zwarte rijst, haver.
  • Vermijd teveel koud en rauw eten. Deze zijn te koud voor het tijdstip van het jaar en koelen het lichaam teveel.
  • Vermijd ook teveel suiker en melkproducten. Dit is vooral omdat teveel van dit een gezond verteringsstelsel in de weg staat.

Hopelijk heeft u iets aan de tips voor de winter. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben of wilt u direct een afspraak inplannen bij BalancePoint Acupunctuur- uw acupuncturist in Haarlem en omgeving? Neem dan contact met Fang op. Voor nu wenst BalancePoint Acupunctuur u een fijne winter toe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.