BalancePoint Acupunctuur bestrijdt long Covid

BalancePoint Acupunctuur bestrijdt: Long Covid klachten effectief behandelen

We zitten in het herfst seizoen en gaan bijna naar de winter. In mijn eerdere blog heb ik allerlei tips gegeven voor een gezonde herfst en ook wat bijvoorbeeld acupunctuur kan betekenen. Een daarvan was goed warm aankleden om niet snel ziek wordt. In dit seizoen liggen namelijk veel ziekteverwekkers op de loer. Helaas is Covid-19 ook nog altijd onder ons. In de media horen wij al dat het aantal besmetting weer omhoog gaat. Maar wist u dat 1 op de 8 Nederlanders na een besmetting van Covid-19 langdurige klachten aanhoudt? Acupunctuur en kruiden kunnen helpen bij het verbeteren van de klachten. In deze blog leest u hoe.

Uit een gezamenlijk onderzoek van UMCG in Groningen en Radboudumc in Nijmegen blijkt dat 1 op de 8 Nederlanders na een Covid-19 besmetting met langdurige klachten te maken hebben. De onderzoekers hebben een vergelijking gemaakt van de patiënten van voor en nadat zij klachten hebben gekregen. Deze werden ook vergeleken met mensen die niet ziek zijn geworden in dezelfde periode. Hieruit bleek dat mensen die een Covid 19 besmetting hadden gehad vaker te maken hebben met langdurige klachten. Het meest voor de hand liggende klachten zijn:

 • vermoeidheid;
 • pijn op de borst;
 • benauwdheid;
 • verlies reuk en smaak.

Maar denk naast de hierboven genoemde klachten ook aan klachten als spierzwakte, spierpijn, aanhoudende verhoging, hartkloppingen, vergeetachtigheid. Er zijn ook mensen die zelfs te maken krijgen met slaapproblemen, angst of andere psychische klachten.

Hoelang deze klachten aanhouden is nog altijd onduidelijk en verschilt per persoon. Vaak houden deze op zijn minst enkele maanden aan. Het is daarnaast ook niet bekend waarom de ene patiënt met long Covid-klachten kampt en de ander niet. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Dit betekent niet dat er in de tussentijd aan de klachten niks te doen valt. Traditionele Chinese Geneeskunde (hierna: “TCG”) kan onder andere in dit geval helpen bij het verminderen van de klachten.

Vanuit de TCG wordt eerst bekeken welke verstoringen aanwezig zijn na een besmetting. Bij een besmetting hebben twee organen vanuit TCG gezien het zwaar gehad: de longen en de milt. Na een flinke tik van de Covid-besmetting zijn deze twee organen dan ook uit balans en verzwakt. De longen en de milt zijn twee belangrijke organen voor ademhaling en de spijsvertering. Tevens zijn zij een van de bronnen van het vormen van de vitale energie: de Qi.

De exacte functies van de longen volgens TCG zijn:

 1. controleert de Qi en ademhaling;
 2. Samenvloeiing van de vaten en helpt het hart om bloed te circuleren;
 3. Het verspreiden en het dalen van Qi;
 4. Reguleren van waterwegen in ons lichaam;
 5. Heeft een relatie met ons huid en haar;
 6. Opent in de neus;
 7. Controleert de stem.

De exacte functies van de milt zijn:

 1. Transformeert en transporteert de voedingstoffen uit voeding en drank (ook wel onze spijsvertering);
 2. Het controleert en houdt de bloed in de vaten;
 3. Controleert de spieren en de 4 ledematen;
 4. Opent in de mond en manifesteert in de lippen;
 5. Zorgt dat de heldere, zuivere Qi omhoog gaat.

Gezien het feit dat de longen en de milt betrokken zijn bij onze ademhaling, spijsvertering en de vorming van Qi, is het dan ook niet raar dat de klachten als vermoeidheid, reuk- en smaakverlies, benauwdheid etc ontstaan. Op lange termijn kan de disbalans op andere organen overslaan en voor andere klachten zorgen. Immers, alle organen hebben volgens TCG een relatie met elkaar. Dus een disbalans in de ene kan ook zorgen het hele systeem op den duur uit balans raakt en andere organen dan ook uit balans raken.

Hoe helpt TCG? Acupunctuur en kruiden kunnen helpen om eerst de longen en de milt te versterken zodat deze weer voldoende energie kunnen krijgen. Bij acupunctuur worden dunne steriele naalden op bepaalde punten van het lichaam gezet zodat er prikkels worden gegeven. Hierbij zal de stroom van Qi wordt beïnvloed en wordt uiteindelijk het zelf herstellend vermogen van het lichaam in werking gezet om terug in balans te komen. 

Om het visueel te illustreren kunt u uw lichaam vergelijken met waterwegen (meridianen) waar het water doorheen moet (Qi). Bij een disbalans zijn er blokkades waardoor het water niet overal heen kan stromen. Acupunctuur zorgt ervoor dat de blokkades worden opgeheven zodat het water weer overal kan stromen. In het lichaam betekent dit dat de Qi weer goed kan stromen.

In sommige gevallen kan alleen het herstellen van de longen en de milt niet voldoende zijn. Dan kan acupunctuur met op dezelfde wijze de andere organen helpen bij het herstellen van balans. Soms zullen kruiden ingezet worden omdat acupunctuur op zichzelf niet voldoende is. Dit is vooral in een situatie als er een flinke zwakte in het lichaam is. In een dergelijk geval is het lichaam te zwak om de Qi te laten stromen waardoor het zelf herstellend vermogen niet in werking gezet kan worden. De kruiden geven een extra stimulans. Als er kruiden worden ingezet, zal dit altijd van te voren met u besproken worden.

Hoe ziet een behandeling eruit bij BalancePoint Acupunctuur? Eerst wordt er zoals altijd een intake gedaan. Hierbij wordt er besproken wat de klachten zijn zodat er bepaald kan worden waar de disbalans zit. Een op maat bepaalde punten formule zal bepaald worden en zullen punten geprikt worden om de disbalans op te heffen zodat de betrokken organen weer kunnen herstellen en goed kunnen functioneren.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, verschilt per persoon omdat elk lichaam anders is. Bepaalde klachten hebben langer de tijd nodig zoals bij reuk- en smaakverlies of vermoeidheid. Bij pijnklachten en benauwdheid zijn de resultaten sneller te merken. Zo hoor ik vaak bij mensen die ik voor long Covid heb behandeld dat zij na een eerste behandeling al makkelijker en dieper kunnen ademen of minder pijn op de borst hebben. In de eerste weken zullen meerdere behandelingen per week nodig zijn en daarna wordt geëvalueerd of de frequentie omlaag kan om langzaam naar een onderhoudsfase te werken.

Bij BalancePoint Acupunctuur zijn verschillende mensen met long Covid behandeld met goede resultaten. Ik wil dan ook mijn verdere bijdrage leveren met de opgedane ervaring. Dit door een juiste behandeling toe te passen en verschillende tips geven. Kampt u met post Covid klachten of kent u iemand met post Covid klachten? Of heeft u naar aanleiding van deze blog of mijn andere blogs vragen? Neem dan contact op met Fang om te kijken of BalancePoint Acupunctuur iets voor u kunt doen. Hopelijk tot ziens bij BalancePoint Acupunctuur – uw acupuncturist in Haarlem en omgeving.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.