De zomer van 2023 is officieel begonnen. BalancePoint Acupunctuur heeft tips!

BalancePoint Geeft Zomer Tips: Balans en Verfrissing voor een Gezonde Zomer 2023

De tijd gaat heel snel en wij zitten alweer in de zomer van 2023! Het seizoen van warmte, zonneschijn en levendigheid! In dit artikel deel ik graag waardevolle inzichten en praktische adviezen om je te helpen genieten van een gebalanceerde en verfrissende zomer, volgens de principes van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Leer hoe je jezelf kunt hydrateren, voeden met verkoelend voedsel, beschermen tegen de zon, welke inspanningen ideaal zijn en een koele slaapruimte kan creëren. Ontdek hoe je jezelf in harmonie kunt brengen met het vuurelement van de zomer en een gezonde balans kunt behouden.

Tip 1: Hydratatie, hydratatie, hydratatie:
Hydratatie is heel essentieel tijdens de zomermaanden, vooral wanneer de temperaturen stijgen zoals de afgelopen weken. In de Chinese geneeskunde wordt het belang van hydratatie benadrukt om de balans in het lichaam te behouden. Naast het drinken van voldoende water kun je ook andere verkoelende drankjes toevoegen aan jouw dag, zoals kruidenthee, witte thee, groene thee, komkommerwater en watermeloen gebruiken. Deze drankjes helpen niet alleen bij het aanvullen van vocht, maar hebben ook energetisch verkoelende eigenschappen die je lichaamstemperatuur in evenwicht houden tijdens de hitte van deze warme maanden.

Tip 2: Verkoelend voedsel voor zomerse verfrissing:
In de Chinese geneeskunde wordt voeding gezien als een belangrijk aspect van gezondheid en welzijn. Tijdens de zomermaanden is het raadzaam om (energetisch) verkoelend voedsel toe te voegen aan je dieet om je lichaamstemperatuur in balans te houden. Enkele voorbeelden van verkoelend voedsel zijn komkommer, watermeloen, munt, groene bladgroenten en kokoswater.

Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel water en hebben verkoelende eigenschappen die je helpen af te koelen en te revitaliseren tijdens de zomer. Je kunt ze toevoegen aan salades, smoothies of gewoon als verfrissende snacks. Zorg ervoor dat je ook je voeding in evenwicht houdt door te kiezen voor licht verteerbaar voedsel en het vermijden van te veel vet en zwaar voedsel, wat de spijsvertering kan belasten tijdens warme dagen. Denk bijvoorbeeld aan deze lekkere soepen.

Tip 3: Bescherming tegen de zomerzon:
Hoewel de zon een bron van vitamine D en vitaliteit is, is ook het belangrijk om jezelf te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. In de Chinese geneeskunde wordt bij een te veel aan hitte en zonlicht geassocieerd met een disbalans in het lichaam. Zorg ervoor dat je altijd een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème draagt om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Kies voor kleding die je huid bedekt en kies bij voorkeur voor lichte kleuren die de hitte reflecteren.

Vermijd ook de directe zon tijdens de heetste uren van de dag en zoek schaduwrijke plekken op. Het is ook nuttig om verkoelende en kalmerende producten te gebruiken, zoals aloë vera gel, om je huid te hydrateren en te verzachten na blootstelling aan de zon. Door jezelf goed te beschermen, kun je genieten van de zomer zonder negatieve effecten van overmatige hitte en zonlicht.

Tip 4: Beweging en rust:
Omdat we tijdens de zomermaanden meer buiten zijn, is het ook de ideale moment in beweging te blijven. Maar wel in mate want we moeten ook voldoende rust nemen. De zomer wordt geassocieerd met het vuurelement, dat warmte en activiteit vertegenwoordigt. Door overmatige inspanning en uitputting te vermijden, kun je jezelf in balans houden en voorkomen dat je oververhit raakt. Luister naar je lichaam en verminder de intensiteit van je workouts indien nodig.

Kies voor activiteiten activiteiten die je ook in de buitenlucht kan doen, zoals yoga, zwemmen of wandelen of zelfs HIIT (interval trainingen). Het liefst in de vroege ochtenduren of avonden wanneer de temperaturen koeler zijn. Vergeet niet om ook voldoende rust te nemen en jezelf de tijd te geven om te herstellen na een drukke dag. Dit helpt je lichaam om weer in balans te komen en te revitaliseren voor de volgende dag.

Tip 5: creëer een koele slaapomgeving :
Aansluitend bij tip 4, een goede nachtrust is ook belangrijk voor de rust. Dit om het lichaam weer te herstellen. Het behouden van een koele slaapomgeving is dan ook essentieel voor een goede nachtrust tijdens de zomer. Gebruik deze strategieën om je slaapkamer koel en comfortabel te houden: 1) Zorg voor goede ventilatie door ramen en deuren open te laten wanneer het buiten nog koel is of gebruik anders een ventilator. 2) Kies voor ademende beddengoedmaterialen zoals katoen of bamboe. 3) Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden.

Met deze zomertips in de Chinese geneeskunde kun je genieten van een gebalanceerde en verfrissende zomer. Door hydratatie, verkoelend voedsel, bescherming tegen de zon, de juiste activiteiten en een goede nachtrust, kun je in harmonie blijven met het vuurelement van de zomer en een gezonde balans behouden. Vergeet verder niet gewoon lekker te genieten van het mooie weer samen met vrienden en familie. Het vuurelement staat namelijk ook voor vreugde en communicatie.

Dit zijn slechts enkele tips voor een fijne zomer. Raadpleeg altijd een ervaren en gekwalificeerde beoefenaar van de Chinese geneeskunde voor persoonlijk advies en behandeling bij eventuele klachten. Ervaar een verkwikkende en evenwichtige zomer met deze handige zomertips uit de Chinese geneeskunde! Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Geniet van een gezonde en verfrissende zomer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Hallo! Met 'BalancePoint Acupunctuur' 🪡 Waarmee kan ik jou helpen? Probeer zsm te reageren.